

کتاب آموزش مصور احکام ( احکام عبادات) مطابق با فتاوای مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی)؛ مجموعه مسایل و استفتائات پیرامون احکام عبادات است که با استفاده از تصاویر، جدول و اینفوگرافیک برای نخستین بار روانه بازار کتاب شد.
کتاب آموزش مصور احکام، مطابق با فتاوای مرجع عالی قدر حضرت آیتالله العظمی خامنهای دامظلّه، دربارهی مجموعهی مسائل و استفتائات پیرامون احکام تکلیف، طهارت، وضو، غسل، تیمّم، نماز، مسجد و روزه با توضیحات تصویری، جدول و اینفوگرافیک است. این کتاب به کوشش موسسهی فرهنگی- هنری اطلس تاریخ شیعه (کانون نشر احکام) تهیه و تنظیم شده است و توسط انتشارات فقه روز وابسته به انتشارات انقلاب اسلامی برای نخستین بار با سبکی متفاوت و جذاب برای کلیه گروههای سنی چاپ و عرضه شد.
فراگیری تکالیف شرعی و احکام اسلامی در زوایای مختلف زندگی – به ویژه اموری که همه روزه با آن سروکار داریم- یک ضرورت و وظیفهی دینی برای عمل است؛ عملی که ضامن سعادت، جلب رحمت الهی وکامیابی دنیوی و اخروی است.
ویژگیهای کتاب آموزش مصور احکام (احکام عبادات) به شرح زیر میباشد:
1.بهرهوری از منابع دست اوّل : اساس کارگروه، بررسی دقیق منابع دستِ اوّلِ فارسی و عربی بوده که مورد تأیید دفتر مقام معظّم رهبری است؛ اَعَم از اجوبه الاستفتائات، استفتائات جدید، استفتائات موجود در پایگاههای اطلاع رسانی و استفتائات کتبی موجود.
2. غنیسازی مسائل و استفتائات : در این مجموعه به منظور مسائل مورد نیاز مکلّفین بیش از 4000 استفتای جدید مورد استفاده گردیده و سعی شده بیشتر به بیان احکام تکلیفی «واجب و حرام» و احکام وضعی «باطل و صحیح» بسنده شود.
3. روان سازی متن : روزآمدسازی واژهها و یادکردهای فقهی، حذف اصطلاحات نامتعارف و استفاده از چارچوبهای گوناگون با عنوان «توجّه»، «نکته» و «پرسش» برای توضیح برخی واژهها و آشنایی مخاطب با برخی مصادیق احکام، از نکات در خورِ توجّه در این طرح است که برای نخستین بار صورت میگیرد.
4. استفاده از نکات اخلاقی، علمی و دانستنیهای آموزنده : گاه متناسب با موضوع، نکتهای خواندنی از زندگی اهل بیت علیهم السلام و علمای ربّانی با عنوان «بیاموزیم»، همچنین حکمت و چرایی برخی از احکام یا نکتههای آموزندهی اخلاقی، نیز یادسپاریهایی برای پیشگیری از وسوسه در احکام آمده که به تشویق و راهنمایی خواننده میپردازد.
5. ارائهی قانون کلی : در موردی که حکم فقهی را میتوان به گونه قاعدهای کلی بیان کرد، مسأله را با عنوان «قانون کلّی» در کادر آوردهایم تا خواننده در موارد مشابه بتواند به آن مراجعه کند.
6. تصاویر و نقاشی های آموزشی : از نوآوریها و جاذبههای قابل توجه در این طرح، بهرهوری از تصاویر و نقاشیهای آموزشی دقیق و کارشناسی شده در کنار متن است.
7. طرّاحی شایسته : امروزه توجّه به جذّابیتهای بصری وهنری در کنار متن و گزارههای کتاب، از نکات بسیار مهم آموزش ، به ویژه ایجاد انگیزه برای مطالعه به شمار میرود؛ از این رو بهرهگیری از افراد خلاّق، استفاده از جاذبهها و طرحهای هنری از جمله ویژگیهای مهم در کتاب حاضر میباشد.
8. پیوندها : به کارگیری پیوندها و ارجاعات مناسب که مخاطب میتواند برای دیگر پرسشهای خود در موضوع مورد نظر، به سایر بخشهای این مجموعه مراجعه کند.
9.چکیده : خلاصهای از مطالب هر بخش که در جملههایی کوتاه و روان، ارائه شده است.
10.اصطلاح نامهی احکام : در پایان هرجلد، فصلی جداگانه در شرح کوتاهِ اصطلاحات فقهی آمده است که در این کتاب شرح تعدادی از آنها را مشاهده خواهید کرد.
از ویژگیهای شاخص این کتاب ارائه اصطلاح نامهای با معانی سلیس و روان از واژگان دشوار فقهی در پایان کتاب است.؛
در صفحه 237 کتاب آموزش مصور احکام می خوانیم:
… اذان و اقامه
معنای اذان و اقامه
«اذان» در لغت یعنی «اعلام کردن» و در اصطلاح احکام، الفاظ و کلمات مخصوصی است که هنگام فرارسیدن وقت نماز گفته می شود. از آن جا که با این کلمات، وقت نماز یا آمادگی برای ورود به آن اعلام می شود، به آن «اذان» می گویند.
«اقامه» در لغت یعنی «برپاداشتن» و در اصطلاح احکام، همان الفاظ و کلمات اذان است با کمی تفاوت که آن را پس از اذان می خوانند. چون این کلمات، نشان گر نزدیکی برپایی نماز است، به آن «اقامه» می گویند….
- نام نویسنده: حضرت آیت الله العظمی سید علی خامنه ای
سید علی حسینی خامنه ای در روز ۲۹ فروردین ۱۳۱۸ در مشهد متولد شدند. تاریخ تولد ایشان در شناسنامه ۲۴ تیرماه ۱۳۱۸ ثبت شده است که با ۱۶ ژوئیهٔ ۱۹۳۹ برابر است، اما خودشان تاریخ صحیح زادروز را ۲۹ فروردین ماه آن سال میدانند.
همزمان با تحصیل در کلاس پنجم دبستان، تحصیلات مقدماتی حوزوی را نیز آغاز کردند. شوق وافر ایشان به تحصیلات حوزوی و تشویق والدین سبب شد که پس از اتمام دورهٔ دبستان، وارد دنیای طلبگی شوند و تحصیل علوم دینی را در مدرسهٔ سلیمانخان ادامه دهند. ایشان بخشی از مقدمات را نیز نزد پدر طی کردند. سپس به مدرسهٔ نواب رفته و دورهٔ سطح را در آن به پایان بردند. همزمان با تحصیلات حوزوی دورهٔ دبیرستان را تا سال دوم متوسطه ادامه دادند.
پس از گذراندن دوره مقدمات، و خواندن جامع المقدمات و صرف و نحو، وارد حوزه علمیه مشهد شدند و توانستند تحصیلات خود در علوم دینی را در مدرسه سلیمان خان ادامه دهند و پس از رفتن به مدرسه نواب، دروس سطح را در آنجا به پایان برسانند.
ایشان کتب ادبی از قبیل جامع المقدمات، سیوطی، مغنی را نزد مدرّسان مدرسهٔ سلیمان خان و نوّاب خوانند. پدر نیز بر درس فرزندانش نظارت میکردند. کتاب معالم را نزد سید جلیل حسینی سیستانی در همان دوره خواندند. سپس شرایع الاسلام و شرح لمعه را مشترکاً نزد پدر و آقا میرزا مدرس یزدی و رسائل و مکاسب را در حضور هاشم قزوینی آموختند. بقیهٔ دروس سطح فقه و اصول را نزد خود پدر خواندند و دورهٔ مقدمات و سطح را در پنج سال و نیم به اتمام رساندند. در دروس خارج فقه سید محمد هادی میلانی نیز شرکت جستند. در زمینهٔ منطق و فلسفه، کتاب منظومهٔ سبزواری را ابتدا از میرزا جوادآقا تهرانی و بعدها نزد رضا ایسی خواندند. همچنین آیت الله خامنهای در سال ۱۳۸۸ پیشنهاد اخذ مدرک دکترای افتخاری را که از طرف استادان و رئیس دانشگاه تهران مطرح شد را رد کردند.
سیدعلی خامنهای، از شاگردان سید محمدهادی میلانی بودند. ایشان از طرف سید محمد هادی میلانی اجازه روایت نیز دریافت کردهاند. آیت الله خامنهای از سن هجدهسالگی در مشهد درس خارج فقه و اصول را نزد سید محمدهادی میلانی از مراجع وقت آغاز کردند. در سال ۱۳۳۶ به قصد زیارت عازم نجف شدند. در مدت اقامت کوتاه خود از دروس سید محسن حکیم و ابوالقاسم خویی و سید محمود حسینی شاهرودی بهره بردند. ایشان با مشاهدهٔ وضعیت تحقیق و تدریس در نجف تصمیم به تحصیل در آن شهر گرفتند، ولی به دلیل مخالفت پدر پس از هفت ماه به ایران بازگشتند. از دیگر اساتیدی که ایشان توانستند پس از رفتن به نجف از محضرشان استفاده کنند، میتوان به افرادی همچون میرزا باقر زنجانی و میرزا حسن بجنوردی اشاره کرد.
پس از آن از سال ۱۳۳۷ تا ۱۳۴۳ در حوزه علمیه قم به تحصیلات عالی در فقه و اصول و فلسفه مشغول شدند. ایشان همچنین در قم نزد استادانی همچون سید محمدحسین طباطبایی، سید روحالله خمینی، سید محمد محقق داماد و مرتضی حائری یزدی کسب علم کردهاند. در سال ۱۳۴۳ یک چشم پدرشان براثر بیماری آب مروارید نابینا شد. پس از آن بهرغم علاقهاشان به تحصیل در قم، برای مراقبت از پدر به مشهد بازگشتند و تا سال ۱۳۴۷، در همانجا درسآموزی خود را با شرکت در دروس استادانی چون میلانی ادامه دادند. در کنار آن به آموزش کتابهای فقه و اصول و معارف دینی به طلاب و دانشجویان میآموختند.